Honungsbiet (Apis Mellifera) är ett av människans äldsta tamdjur och har domesticerats i ca 9 000 år. Men bina är mycket äldre än oss och har funnits på jorden i miljontals år.
Bin är nog mest kända för sin honung, en lyxvara genom hela den mänskliga historien, men även för sitt vax, som all vår moderna teknologi till trots är en svårersättlig produkt i allt från kosmetologi till läder- och trähantverk. Men viktigast av allt är nog binas roll som pollinatörer. Ca 75% av de grödor som vi människor odlar, och ca 90% av de vilda växterna är helt eller delvis beroende av insektspollinering. En fullkomligt ovärderlig tjänst vi tar för givet.
Honungsbiet är ett sk. socialt bi och bor i kolonier. Om sommaren när samhället är som starkast kan det bestå av upp till 80 000 bin. Varje samhälle har en drottning som är mor till alla bina, hon kan lägga upp till 2500 ägg per dag under högsäsong. Bisamhället utgör därmed en formidabel styrka av pollinatörer.
Biodling är en syssla som gränsar till många andra hantverk och intresseområden. Varje biodlare har sina egna skäl. Vare sig du är händig och vill bygga dina egna kupor i trä, eller vill baka läckerheter med honung, eller vill tillverka egna cerat och hudprodukter av bivax, eller har en trädgård och fruktträd du vill se blomstra i all sin prakt. Du kanske har ett intresse för självhushållning eller bara vill göra en insats för miljön. Biodling väcker intresset för samspelet i naturen, de ekosystem som samverkar och som vi människor är direkt beroende av. Den erfarne biodlaren läser av binas beteende och omgivande natur, planerar och vidtar åtgärder baserat på kunskap, erfarenhet och intuition.
Som biodlare är du med och bidrar positivt till ekosystemet i ditt närområde.
Biodling som hobby kan passa de flesta, stora som små. Om det passar just dig avgör du själv. Som allt annat i livet så tar det av din dyrbara tid, och för att din hobby inte ska bli en börda så är det bra om du är väl förberedd. Bin har funnits på jorden i miljontals år, de sätter sin egen agenda och har vare sig intresse eller skyldighet att ta hänsyn till dig och ditt schema. Det är bara för dig att försöka hänga med. Men om du gjort förberedelser i god tid så slipper du panikåtgärder i sista minuten. Sett över året kan man säga att biodling händer som mest när träd och växter blommar. Det vill säga i maj och juni då naturen fullkomligt exploderar. Då är bina väldigt aktiva och kan samla flera kilo nektar per dag. Då behöver du titta till dina samhällen nån gång i veckan, eller oftare vid behov och vidta de åtgärder som behövs. Medan under de kalla månaderna så behövs nästan ingen tillsyn alls.
Även om biodling för dig bara är en hobby så är det också djurhållning och primärproduktion av livsmedel. Du bär ansvar för dina bins väl som för vilket annat djur som helst och du är skyldig att följa de lagar och regler som gäller.
Du behöver ha någonstans att ha dina bin. Har du en egen trädgård där de kan stå lite avsides så går det alldeles utmärkt. Men tänk också på grannsämjan så att du inte riktar din bikupa mot din grannes uteplats. Har du inte den möjligheten går det ofta att få tillstånd att ha kupor någon annanstans. Inom tex jordbruk, handelsträdgårdar och koloniområden förstår många värdet av att ha bin nära och inte sällan kan de tänka sig upplåta en yta att ställa kupor på. Din förening kan ofta hjälpa dig.
Biodling är dock lite av en materialsport, du kommer att behöva ha en del utrustning såsom bidräkt och verktyg, men också lådor och ramar. Du behöver ha något slags förrådsutrymme som du kan använda, hur stort beror på hur stor biodling du tänkte ha, men från någon kvadratmeter och uppåt. Den mest skrymmande och dyraste utrustningen som du kan ha behov av, tex honungsslunga, ramkokare, präglingsvals och vaxsmältare, behöver du oftast inte äga själv utan kan få tillgång till genom medlemskap i en biodlarförening, som tex. vår.
Med biodling kommer också en uppsjö av småsysslor att ägna sig åt när man har lite tid över. Under de långa vintermånaderna kan man ägna sig åt att smälta vax och prägla mellanväggar, spika och tråda ramar, och se över sin utrustning i god tid inför den annalkande våren. En verkstad eller ett hobbyrum att arbeta i kan komma väl till pass.
När till sist det blir dags för skattning och honungen skall skördas är det bra med lite armstyrka. En skattlåda full med honung kan väga 20-25 kg, så det är bra att hjälpas åt. Har man då flera samhällen så kan det bli en del tunga lyft, även om mycket honung kan tyckas vara något av ett lyxproblem.
Lagar och Regler
Vill du veta mer om de lagar som reglerar biodling och honungsproduktion. Det är viktigt för biodlare att förstå vilka ansvar som åligger dem. Och för dig som konsument att veta vad du kan ställa för krav.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna