Honung

Honung

Föreningen och våra medlemmar är stolta över att kunna erbjuda närodlad honung av god kvalité. Här kan du hitta en biodlare nära dig eller läsa mer om honung

Kjell Öberg

Litsby / Såsta

kjell.oberg@tele2.se
Tel. 070 798 34 17

Linda Edgren

edgrenlinda@hotmail.com
Tel. 072 228 25 25

Lars Munter

Nora

lemun@live.se
Tel. 070 539 78 50

Om honung

Honung är den huvudsakliga produkten och anledning till att människan hållt sig med bin genom alla tider. Den är och har alltid varit en eftertraktad lyxvara.

Honung är en naturprodukt och har en skyddad livsmedelsstandard. Honung får inte innehålla några tillsatser och skall bestå av sockerarter från nektar. Honung med olika ursprung får dock blandas.

All honung är vid skörd mer eller mindre flytande. Med tiden så kristalliserar honungen. vilket kan ta från några veckor till år beroende på vad funnits att tillgå och vilken nektar bina valt samla. Självkristalliserad honung blir sockergrynig och klumpig. Man kan påskynda kristallisering genom att röra honungen regelbundet. då får den sin ljusa och smöriga konsistens. Vilket som föredras är en högst personlig preferens och har ingenting att göra med om honungen är färsk eller ej. Honung har mycket god hållbarhet och är god efter flera år. Den förvaras lämpligast i skafferiet.

Mycket fusk

Honung är dock ett av de livsmedel som det fuskas allra mest med. Vanligast är att honung blandas ut eller helt ersätts med socker eller sirap. Honungsfusket är ibland mycket sofistikerat för det finns mycket pengar att tjäna. Så mycket som 46% av importerad honung i EU är manipulerad med socker vilket drabbar även Sverige. I vissa länder är fusk vanligare än andra och därför är också fusk med ursprungsmärkning vanlig.  Att etiketten är blågul och det står "Svensk" på burken är ingen garanti. Reglerna för ursprungsmärkning av honung är väldigt tillåtande. Tex är märkningen ”Blandning av EU och icke-EU honung” tillåten och väldigt vanlig i butikshyllan. Märkningen säger ingenting om ursprunget. Kort sagt, en blandning av lite vad som helst från lite var stans. Antingen så vet man inte eller så vill man inte berätta. Oavsett vittnar det om många mellanhänder och brister i kontroll, kvalitetssäkring och ansvarstagande, Frågor inom storskalig import ofta kommer på skam.

Förutom att du som konsument blir lurad och betalar för en falsk vara så får det allvarliga konsekvenser. I Sverige är inhemsk produktion generellt väl reglerad och kontrollen god. Men svenska yrkesbiodlare kan omöjligt konkurrera med importerad prisdumpad fuskhonung och allt fler tvingas stänga ner sin verksamhet. Det får i sin tur konsekvenser för jordbruk och ecosystem då kritisk pollineringen av våra grödor uteblir, med minskade skördar som påföljd.

Du konsument

Vad du som konsument kan göra och tänka på är välja dina inköp med omsorg.
Närodlat är ofta bra, särskilt när det gäller honung. Dels för att långa transporter av livsmedel över halva jorden inte är särskilt bra om det finns närodlade alternativ, Men för att du också med och bidrar ekonomiskt till biodlare och jordbrukare i ditt närområde och till miljön och den biologiska mångfalden där du bor, vilket borde ligga i ditt intresse.

Jämför olika produkter, priset kan variera stort. Om honungen är billig och ursprungsmärkningen vag så kan det finnas skäl till det.
Ställ krav och ställ frågor om de produkter du köper. En biodlare pratar ofta mer än gärna om sina bin och sin honung och sätter stolt sitt namn på burken.

Eller så kan du bli biodlare själv, då vet du garanterat dess ursprung, Den egna honungen smakar ändå alltid bäst.