Danderyd - Täby Biodlarförening genomför årligen nybörjarkurs i biodling. Utbildningen är kostnadsfri för medlemmar i föreningen och riktar sig till dig som vill starta din egen biodling eller bara är intresserad och vill lära dig mer. Tempot kräver inga intensiva studier utan följer året i bigården med den skötsel och hantering som hör till.
Syftet med utbildningen är att du skall erhålla de kunskaper och färdigheter som behövs för att på ett hållbart sätt sköta om en egen bigård med friska bin, en god honungsskörd och i enlighet med de lagar och regler som gäller.
Utbildningen börjar i februari och består av självstudier i kombination med fem webbmöten. Då repeteras och diskuteras innehållet och du får möjlighet att ställa dina frågor.
Under våren kan du delta i föreningens möten och lära dig om biodlarens förberedelser och utrustning.
När våren äntligen kommer och bisäsongen börjar på riktigt, har du en god teoretisk grund att stå på.
Tillsyn i föreningsbigården i Cedergrenska parken görs varje vecka, och du kan delta så ofta du vill. Här får du, tillsammans med erfarna biodlare, praktisera dina färdigheter och följa bisamhällets utveckling under våren och sommaren. Du får lära dig läsa de tecken i både naturen och i bikupan som talar om för biodlaren vad denne behöver göra härnäst.
I augusti när säsongen drar mot sitt slut kommer du få lära dig hur honungsskörden omhändertas och hur du förbereder bisamhällena inför vintern.
Förutom de självstudier som du förväntas göra löpande under utbildningen så är det bra om du har en bok om biodling för nybörjare. Vi rekommenderar varmt "Bin till nytta och nöje" av Carl Otto Mattson och Johann Lang. Annars behövs initialt inga andra förberedelser eller investeringar. även om du troligtvis snart kommer vilja införskaffa åtminstone en egen bidräkt är det bra om du först får tillräckligt med kunskap för att välja klokt. Du sätter din egen ambitionsnivå och väljer ditt engagemang vilket styr vad du kommer ha med dig från utbildningen.
Om du redan har bestämt dig eller kanske redan blivit med bin så kan du följa utvecklingen i din egen bigård parallellt med utbildningen.
Det avgör du själv. Oavsett om du tycker att en kort introduktion räcker eller om du går kursen igen nästa år så kommer du aldrig bli fullärd. Även om du inhämtar all kunskap som finns så återstår att bygga den visdom som bara kan komma av erfarenhet. Vi kan bara ställa vår egen till förfogande, vad du gör av den är upp till dig.
Teoretisk undervisning via webbmöten.
Praktiska övningar i föreningsbigården
Tillgång till erfarna mentorer
Tillgång till föreningens utrustning och material i den mån det är tillgängligt.
Kursen påbörjas i februari med webmöten lördagar
1/2 kl. 09:30-10:30
8/2 kl. 09:30-10:30
15/2 kl. 09:30-10:30
8/3 kl. 09:30-10:30
15/3 kl. 09:30-10:30
De praktiska momenten i bigården startar när våren kommit, normalt sett i mitten av april och äger rum lördagar 09:30-11:30 under hela säsongen beroende på väder och vind. Som mest aktivitet under maj och juni för att sedan i juli och augusti mest bestå av grundtillsyn. Mer information kan utläsas ur föreningens årsprogram och skickas per E-post allteftersom.
Ingen fara. du kan hoppa på utbildningen när som helst under året, Studiematerial finns tillgängligt och du kommer fort ikapp genom självstudier och stöd från mentorer.
Intresseanmälan sker genom att fylla i formuläret nedan så återkopplar vi inom kort.
Kom ihåg att du också behöver bli medlem i föreningen.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna