Biodling är inte bara en passion och hobby, det är också djurhållning och primärproduktion av livsmedel. Med detta kommer lagar och regler att förhålla sig till. Vid första anblick kan det kännas snårigt och övermäktigt. Men det är mycket sunt förnuft och självklarheter. Vi hjälper dig till sund biodling, god honung och friska bin.
För att du ska få god honung och friska bin inom ramen för de lagar och regler som gäller har biodlarnas riksförbund tagit fram ett egenkontrollprogram. programmet är en bra sammanfattning som hjälper dig att på ett enkelt sätt förstå vad som gäller ur biodlarens perspektiv så att du kan ta ansvar för din biodling
Länsstyrelsen utser bitillsynsmän som har till uppgift att se över bigårdar i sitt område för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Du kan även behöva tillstånd från bitillsynsmannen för att flytta samhälle ut ur övervakningszoner. För att bitillsynsmannen skall kunna utföra sitt uppdrag och för att du ska kunna få hjälp om din bigård ligger i riskzon är det viktigt att du anmäler uppställningsplats för din bigård till länssrytelsen. I vårat fall Stockolms län.
Här kan du på kara se de olika billsynsområdena samt aktuella skydds- och övervakningszoner
Då biodling räknas som djurhållning och primärproduktion av livsmedel regleras denna av jordbruksverket. Där finns förutom en bra samling av regelverk och riktlinjer informationsbroschyrer om skadedjur och annat som kan påverka din biodling. Du kan även läsa om aktuella restriktioner.
"Honung" är en skyddad livsmedelsstandard. För att en produkt skall få kallas "Honung" skall den uppfylla livsmedelsverkets föreskrifter och krav på hantering. För dig som hobbybiodlare som producerar mindre än 500kg per år görs det eftergifter och lättnader i kraven, men en säker hantering av livsmedel är en viktig grundsten om du planerar att ge bort eller sälja din honung. Du kan även läsa hur du ska märka dina burkar enligt konstens regler
För att du ska få en uppfattning om kvalitén på din honung kan du få den bedömd av din förening. Det är inte så mycket regel som god tradition. Men det är bra att känna till hur din honung bedöms och enligt vilka kriterier.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna